Sudah lama rasanya aku tidak ke Laman Dapur Maya Ezujusoh... Akhir-akhir tahun macam ni terlalu banyak tugasan yang terpaksa aku siapkan...Laporan bertimbun....kerja tu...kerja ni tapi Allhamdulillah setakat ni semuanya berjalan seperti yang telah ditetapkan, cuma bab nak share resipi tu le yang susah sikit... yalah kena mencuri masa emas sikit. Semalam aku jalan-jalan kat Pasar borong Selangor, apabila dah puas pusing-pusing dan membeli barangan basah suami ajak aku balik coz tangannya dah penuh dan biru, apa taknya, membimbit pelbagai bahan mentah untuk dijadikan lauk makan tengah hari...Alamak kesiannya...sedangkan aku melenggang je...hihihi...memang setiap kali beli barangan tu le gayanya, aku tunjuk je...sedang kami on the way nak balik tu suami aku ternampak le satu tempat yang penuh dengan udang... macam-macam saiz dan fresh lagi... dia ni kalau makanan laut pecah liur le..."Balik nanti buat Sweet Sour Udang nak", sambil dia menjeling ke arah aku. Aku angguk-angguk... ok je coz dalam kepala ni pun tengah fikir resipi untuk Laman Dapur Maya Ezjusoh...So hari ni aku nak share cara-cara membuat Sweet Sour Udang ... Jom kita masak dulu
|
Sweet Sour Udang |
Bahan-bahannya:
|
Udang segar bugar |
|
Buah Nenas, Lada Benggala, Bawang Besar Merah dan Kuning, Bawang Putih, Tomato, Serai, dan Batang Saderi |
|
Cili Kering |
|
Sos Cili dan Sos Tiram
Cara-cara membuatnya:
|
|
Udang tu digunting janggut dan kakinya |
|
Buah Nenas pula dipotong dadu... kecil je |
|
Kemudian Nenas tadi direbus dulu... mendidih je padamkan apinya |
|
Semua bahan dipotong dadu...Kecuali Serai diketuk dan Batang Saderi potong biasa |
|
Bawang Putih dicincang halus |
|
Cili Kering direndam dulu dengan air panas, nanti senang untuk diblend |
|
Toskan dulu nenas yang telah direbus tadi |
|
Cili Kering pula diblend lumat |
|
Sambil- sambil tu bolehlah terus tumiskan Bawang Putih |
|
Apabila sudah kekuningan masukan terus Cili |
|
Dan kacaulah sehingga naik minyak |
|
Macam nilah |
|
Kemudian boleh masukan Cili Sos. Biarkan... tapi kalau terlalu kering masukan sedikit air |
|
Selepas tu bolehlah masukan Bawang Besar yang telah dipotong dadu |
|
Kalau kering masukan sedikit air lagi |
|
Masukan Serai yang telah diketuk |
|
Dan terus je masukan tomato |
|
Sos Tiram juga bolehlah terus dimasukan. Kacau hingga sebati |
|
Masukan Nenas. Biarkan sekejap |
|
Kemudian bolehlah masukan Udang |
|
Kacaulah sehingga sebati dan biarkan sehingga hampir masak |
|
Dalam 2 atau 3 minit sebelum masak bolehlah masukan Batang Saderi dan Lada Benggala |
|
Kacaulah hingga sebati, apabila dah nak masak boleh masukan garam, gula, dan serbuk perasa |
Sudah siap dan bolehlah dihidangkan
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment