Masak Asam Pedas Melaka ni aku pernah tengok isteri kawan suami aku masak... Masa tu dia jemput suami aku, dan juga beberapa orang lagi kawan untuk makan tengah hari kat rumahnya di Taman Tasek Prima Puchong... aku sengaja datang awal coz suami aku kata nanti boleh lee tolong...dan memang masakan Asam Pedas Melaka Ikan Merah yang dibuat amat sedap... pendek kata menjilat jarilah siapa yang makan masa tu...aku ni pulak pantang rasa benda sedap, pasti aku akan balik dan terus masak menu yang sama tetapi cubaan aku pastinya ikan lainlah...haaaa... nak tahu apa aku masak.... sudah tentu Masak Asam Pedas Melaka Ikan Salmon... klas gitu...tengah gila ikan Salmonlah katakan... Ok apa-apapun jom kita masak dulu
|
Asam Pedas Melaka Ikan Salmon |
Bahan-Bahannya:
|
Ikan Salmon |
|
Bunga Kantan, Serai, Halia, Lengkuas, Kunyit, Daun Limau Purut, Cili Kering, Kacang Bendi |
|
Asam Keping, Cili Padi |
|
Belacan |
|
Serbuk Kari |
Cara-Cara Mebuatnya:
Bawang dikupas, Halia 2 atau 3 hiris, Lengkuas sehiris, Kunyit 2 hiris
|
Cili Kering direndang dulu dalam 5 minit coz nanti senang hancur apabila diblend |
|
Bahan-bahan tadi bolehlah terus diblend hingga hancur lumat |
|
Sampai jadi macam ni |
|
Manakala Bunga Kantan dipotong... tak kisahlah macam manapun... kalau nak senang belah dua je, Serai tu pulak ketuk dengan alu lesung |
|
Kacang Bendi dipotong tangkainya... masak sebiji-biji gitu je... kalau potong, nanti kuah akan berlendir. Daun Limau Purut pula masuk selai-selai pun boleh nak carik-carikkan pun boleh |
|
Apabila bahan di atas dah ready, bolehlah panaskan minyak |
|
Apabila minyak sudah panas masukanlah bahan-bahan yang telah diblend tadi |
|
Dan jangan lupa masukan Asam Keping sekali... coz kita nak rasa masam tu |
|
Apabila bahan tadi telah kekuningan masuklah sedikit Serbuk Kari... sambil-sambil tu kenalah kacau... takut hangit |
|
Sampai bahan tadi berkuntum macam ni barulah dikira masak betul.. |
|
Selepas tu bolehlah masukan air |
|
sambil-sambil tu kacaulah sekali -sekala |
|
Sehingga mendidih |
|
Lepas tu bolehlah masukan serai. biarkan beberapa minit supaya rasa, bau Serai tadi meresap ke dalam kuah..ummm ni yang sedap tu |
|
Selepas itu masukan pula Cili Padi dan bunga kantan... cili tu aku tak ketuk coz aku takut kalau-kalau terlalu pedas |
|
Biarkan beberapa minit... |
|
Masukan pula Daun Limau Purut. Biarkan lagi beberapa minit... baunya cukup menyenangkan |
|
Kemudian bolehlah masukan ikan... reneh jelah... biar rempah ratus yang kita masukan tadi meresap ke dalam isi ikan |
|
Senang je... campak-campak kata orang... janji berani |
|
Apabila hampir masak bolehlah masukan Kacang Bendi |
|
Biarkan ia |
|
Sudah masak... terus hidangkan..
|
Selamat mencuba... ingat Jangan Tak Cuba....
Wah sedapnya!!kalu dok bubuh bunga kantan,boleh dok?lari dok rasanys
ReplyDeleteBunga Kantan tu salah satu bahan utama... tapi pada saya boleh je ubah mengikut citarasa kita...coz lain padang lain belalang
DeleteBerehhh...boleh try suatu hr nanti.hihihi
ReplyDelete