Sup Ayam dan Suhoon |
Bahah-bahannya:
Bahan-bahannya... semua dalam gambar tu... |
Bawang goreng |
Ayam... mestilah... coz watak utama Cara-Cara Membuatnya: |
Mula-mula sekali ayam tu kenalah potong... macam ni |
Kemudian terus masukan ke dalam periuklah... airnya tu suka hatilah nak banyak mana pun |
Rebuslah |
Sambil-sambil tu bolehlah potong batang saderi, daun sup |
Karot, ubi kentang... kalau nak bunga buat bunga... kalau tak nak... potong panjang boleh, dadupun boleh.. janji potong |
Bawang putih dengan halia tu... ketuk je dengan pisau...senangkan |
Suhoon dan pucuk tu... rendamlah dulu dengan air paip biasa je |
Lepas tu bawang besar tu belah enam... cili pula masuk je sebiji-sebiji... coz kalau nak makan pedas... 'penyek' le dalam pinggan sendiri |
Selepas ayam mendidih (kalau boleh lamalah sikit) bolehlah masukan bawang putih |
Kemudian masukan sup bunjut |
Kemudian bolehlah masukan ubi kentang (masak lama sikit takut keras)... Amsyar, anak aku yang paling kecik.. kalau ada ubi kentang dalam masakan pasti habis dimakannya |
Kemudian masukan pula karot |
Biarkan seketika |
Seterusnya masukan pula bawang besar dengan cili |
Biarkan... tapi sekali sekala tu kenalah kacau |
Kemudian apabila hampir masak masukan pula batang saderi |
Tengok semua tu dah bercampur... baunya pun dah naik... Tiba-tiba "wanginya, Umi... laparlah" ha... hebat penangan sup "Mak" ni.. |
Last sekali barulah aku masukan suhoon dan pucuk ke dalam sup yang hampir masak |
Tunggu sekejap je lagi... dah nak masak ni tapi jangan lupa... sedikit garam dan juga serbuk perasa... masakan ni kalau rasa tak cukup tak sedap. |
Dah masak... tunggu nak hidang je |
Apabila dah masak masukanlah ke dalam mangkuk... bolehlah letak daun sup dengan bawang goreng... siap untuk dimakan
Selamat Mencuba.
|
No comments:
Post a Comment