Bayam oh bayam... hari-hari kena ambik bayam coz orang kata bayam ni sejenis sayuran yang boleh menambahkan sel darah merah... Aku dari dulu sehinggalah pertengahan puasa baru-baru ni memang tak makan sayur bayam ni..tapi nak dijadikan cerita pada bulan puasa baru-baru ni aku buat Blood Test kat klinik... coz selepas baik je daripada demam denggi dulu badan ni mudah sangat rasa penat...check punya check rupa-rupanya kekurangan nutrisi...dan sel darah merah pula pembentukanya kurang elok... kena rujuk pula pakar pemakanan...kat situ le aku diajar makan makanan yang betul dan sihat... dan langkah segeranya aku disuruh ambil dulu Iberet Folic yang biasanya diambil oleh ibu-ibu mengandung... Masyaallah...kemudian secara semulajadinya aku digalakan makan banyak sayuran , khasnya bayam... punya lah baik pakar pemakanan tu siap ajar sekali macam mana nak masak dengan betul...simple tapi rasanya boleh tahan... dan sekarang dah jadi menu kegemaran aku... dan suami pula seakan-akan faham... setiap kali pergi pasar atau Mydin mesti cari bayam ni...TQ... amat-amat dihargai..
Cara-cara membuatnya:
Bayam yang telah siap dibersihkan |
Sedikit daging |
Bawang putih diketuk dengan belakang pisau ... bawang besar pula dihiris nipis... bulat boleh...memanjangpun boleh |
Sedikit minyak masak (aku guna minyak shake) - campuran minyak sawit + minyak sayur |
Tumis dulu bawang putih sehingga kekuningan |
Kemudian masukan daging yang telah dicincang halus |
Kemudian terus masukan sedikit air |
Biarkan sehingga daging empuk |
Apabila sudah empuk terus masukan sayur bayam |
Seterusnya masukan bawang besar |
Kacaulah...yang ini sekejap aje sudah masak tapi jangan lupa masukan sedikit garam dan serbuk perasa |
Kemudian boleh terus dihidangkan... dan pasangannya |
No comments:
Post a Comment