Cara-Cara Buat Nasi Lemak

Memasak adalah kegilaan bagi aku, semua jadi ikut arahan kita. Dulu masa kat sekolah menengah aku selalu fikir nak berhenti sekolah nak jadi tukang masak.. Hinggalah sampai sekarang... aku lebih sanggup berada  seharian di dapur dari 2 jam mengadap pelajar-pelajar aku yang nakal dan langsung tak makan saman..memasak ni kita campak je dalam periuk atau kuali ikut acuan kita dah jadi...mendidik ni, kita ajar kiri deorang ke kanan kita ke kanan deorang ke kiri. Tuhan saja yang tahu hati dan perasaan ini... OK lah aku tak nak melalut lagi. Kelas kita hari ni ialah cara-cara nak masak nasi lemak ala-ala akulah, mudah, ringkas tapi pentingnya sedapppp...

Nasi Lemak


CARA-CARANYA:


Basuh beras dengan bersih. Kemudian masukkan santan, serai, daun pandan, dan sehiris dua halian. Kemudian untuk menyedapkan  rasanya lagi masukkan sedikit garam dan gula. siap... lee. terus masak guna rice cooker.


Telur basuh bersih-bersih hingga hilang semua kotoran yang ada. Kemudian masuk dalam periuk dan rebus sehingga masak


Ni pulak bahan-bahan yang digunakan untuk menbuat sambal. Cili kering, bawang putih, serai, halia,bawang merah dan ikan bilis


oppp bahan sama.. nak tukar tak pandai... baru belajar buat blog.. halal je.. lah.


Semua bahan tadi dimasukkan ke dalam blender. Kemudian blender sampai lumat ah..




Ni lah rupanya bila dah lumat


Ikan bilis kita goreng dulu...


Lepas tu.. panaskan minyak dalam kuali. Kemudian bahan-bahan yang diblender tadi ditumiskaaan...


Masukkan semua sekalilah...


Bila bahan tadi dah betul-betul masak... dah naik baunya, minyak dah naik ke atas masuk kan ikan bilis yang dah digoreng tadi.. kacau sebati dan tunggu hingga masak (garam tak payah masuk coz ikan bilis dah masin) masukkan gula melaka atau gula sikit untuk mengurangkan kepedasan cili kalau tak suka pedaslah dan sedikit serbuk perasa)


Telur yang dah siap direbus, dikopek kulitnya dan dibelah dua.. macam gambar kat ats tu.


Timun ni banyak Khasiatnya. Belah dua potong nipis-nipis dan terus boleh hidang.


Sambal ikan bilis yang dah siap dimasak...


Nilah dia... semua dah siap... tunggu nak makan je... Kalau suka lauk banyak...goreng je ayam berempah. resipinya lain kali coz ayam kat rumah de..huhuhu.


Ni le rupanya. nampak ringkas tapi amat sedap. anak-anak dan suami pasti suka


Pinggan ni khas untuk suami tersayang... mek dia yang bagi pinggan  tu.


Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...