OK ya... Laman Dapur maya hari ni nak share tentang bagaimana nak masak Gulai Lemak Nenas N Ikan Masin... Jom...
Gulai Lemak Nenas N Ikan Masin |
Inilah semua bahan yang diperlukan, nenas, ikan masin (Kurau), kelapa parut sebiji, bawang merah, dan kunyit |
Mula-mula buah nenas dikopek dan dihiris nipis |
Masukkan air dan rebuskan |
Ikan Masin tu direndang dahulu. Supaya masinnya boleh dikurangkan |
Kelapa parut tadi pula diblenda untuk dapatkan santannya.. Cara mudah kalau tak nak perah guna tangan.. Biasanya santanpun lebih banyak..Tapi kena tapis ya... |
Rebuslah hirisan nenas tu sampai mendidih... mendidih je padamkan api |
Kunyit dengan bawang merah tadi bolehlah diblend terlebih dahulu. gunanya santan untuk blend tu. Supaya lebih pekat |
Nenas tadi perlu ditapis airnya. |
Kemudian masukkan ikan masin, dan nenas yang telah ditoskan tadi ke dalam santan yang telah ditapis dan dimasukkan ke dalam periuk |
Tak perlu hidupkan api dahulu |
Kemudian masukkan bahan yang telah diblend |
Ni lah rupanya. |
Sebagai hiasan masukkan beberapa biji cili hijau. Kemudian barulah hidupkan api. Kacaulah sampai mendidih dan masak |
Bila dah masak. Boleh terus hidangkan. Amat sesuai untuk menu makan tengah hari. Tambah-tambah kalau ada tetamu yangbertandang dan suka menu masakan kampung
Selamat Mencuba...
|
No comments:
Post a Comment