Cara-Cara Membuat Gulai Lemak Nenas N Ikan Masin

Aku ni memang suka lemak-lemak sebab tu le bila buat Blood Test baru-baru ni kadar kolestrol tinggi., 5.7 secara keseluruhannya... Kalau nak tahu kolestrol ni ada 2 jenis. Satu yang baik (HDL) dan satu lagi yang jahat(LDL), dalam darah aku ni banyak yang jahat... Kalau ikut bacaannya 3.7 yang baik tu 2 jee... Jadi Doktor dan Pakar pemakanan menasihati aku supaya aku tak sentuh makanan berlemak, bersantan ni. Tapi tu lah bila sebut je kesukaan bab penyakit ni dah lupa, dah jadi belakang kiralah...
OK ya... Laman Dapur maya hari ni nak share tentang bagaimana nak masak Gulai Lemak Nenas N Ikan Masin... Jom...

Gulai Lemak Nenas N Ikan Masin

Cara-caranya:
Inilah semua bahan yang diperlukan, nenas, ikan masin (Kurau), kelapa parut sebiji, bawang merah, dan kunyit

Mula-mula buah nenas dikopek dan dihiris nipis

Masukkan air dan rebuskan
Ikan Masin tu direndang dahulu. Supaya masinnya boleh dikurangkan
Kelapa parut tadi pula diblenda untuk dapatkan santannya..  Cara mudah kalau tak nak perah guna tangan.. Biasanya santanpun lebih banyak..Tapi kena tapis ya...

Rebuslah hirisan  nenas tu sampai mendidih... mendidih je padamkan api
Kunyit dengan bawang merah tadi bolehlah diblend terlebih dahulu. gunanya santan untuk blend tu. Supaya lebih pekat

Nenas tadi perlu ditapis airnya.

Kemudian masukkan ikan masin, dan nenas yang telah ditoskan tadi ke dalam santan yang telah ditapis dan dimasukkan ke dalam periuk 

Tak perlu hidupkan api dahulu

Kemudian masukkan bahan yang telah diblend

Ni lah rupanya.

Sebagai hiasan masukkan beberapa biji cili hijau. Kemudian barulah hidupkan api. Kacaulah sampai mendidih dan masak

Bila dah masak. Boleh terus hidangkan. Amat sesuai untuk menu makan tengah hari. Tambah-tambah kalau ada tetamu yangbertandang dan suka menu masakan kampung


Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...