Mi Goreng |
Bahan-Bahannya:
Bahan-bahan yang digunakan adalah seperti bawang putih, fish ball, fish cake, sedikit daging, dan udang |
Sebiji telur |
Timun dan kangkung |
Sos tiram nona dan kicap lemak manis kipas udang |
Cara-Caranya:
Fish ball dibelah dua je |
Daging dicincang kecil
Fish Cake dihiris nipis... bentuk tu macam mana pun tak kisah... ikut je.. |
Bawang putih tu ketuk je dengan belakang pisau |
Kangkung dipotong pendek-pendek coz kalau kita nak goreng lebih baik pendek je... |
Mi dibasuh bersih untuk kurangkan rasa kapur |
Sedikit cili kering yang dah digiling atau diblend |
Timun dihiris nipis untuk hiasan dan ulam... |
Sedikit minyak. Kemudian panaskan... Ingat kuali tu kena guna ikut kuantiti Mi |
Apabila minyak sudah panas, terus masukan bawang putih yang telah diketuk tadi |
Sehinggalah menjadi kekuningan |
Kemudian masukan cili giling. Kacau hingga sebati dan gorenglah sehingga masak... minyak naik ke atas |
Lama sikit ... takut cili tak masak... perutpun boleh sakit tau |
apabila dah masak masukan daging yang telah dipotong kecil tadi |
Ingat masukan sedikit air coz takut daging keras dan tak masak |
Apabila daging masak masukan terus udang yang telah dikopek kulitnya |
Kacau sehingga sebati dan biarlah sehingga masak |
Kemudian masukkan kicap |
Masukan sos tiram... kemudian kacau hingga sebati |
Masukan fish ball |
Masukan fish cake dan kacau sebati |
Masukan telur sebiji kemudian tunggu sehingga hampir masak dan barulah kacau |
Kemudian masukan kangkung |
Masukan Mi |
Kacaulah sehingga sebati. Ingat ya jangan msaukan garam...coz Mi sebenarnya dah masin... |
Dah masak... masak ni dalam 15 minit je...
Hidanglah... dan kalau boleh jangan tunggu sejuk baru nak makan... nanti kesedapannya boleh hilang.. |
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment