Salam. Aku pelik kerana bila ada je member aku tak boleh nak telan makanan kalau masakan tu tak pedas kerana amat berbeza dengan aku... Aku ni jenis kurang sikit nak makan kalau pedas bukan tak suka tetapi kalau aku makan je pedas perut aku akan memulas, alamak seharian le hari tu aku akan ke tandas. Bibir pulak akan jadi bibir Anjelina Jouli le gamaknya... akan membengkak..seksi gitu.Lada ni amat pedas dan biasanya tak ramai yang tahu walaupun pedas.. tetapi kalau kena caranya amat sedap dimakan begitu saja. Aku yang tak boleh makan pedas ni akan telan sampai 3 atau 5 biji cili macam tu je... Jom kita ke Laman Dapur Maya Ezujusoh...
Cara-Caranya:
|
Mula-mula ikan mestilah kita cuci bersih-bersih dulu, sebelum bakar je atas dapur gas... ya lah nak bakar tak de dapur kayu atau dapur arang... tapi kena alaslah kalu tak ada kuali non stick guna je tutup periuk tapi apinya tak boleh besar takut tak masak
|
|
Bakar sehingga masak kemudian tutup api dan biarlah sehingga sejuk |
|
Kelapa parut digoreng sehingga kekuningan |
|
Ni lah rupanya kelapa yang digoreng |
|
Cili pula perlu dibelah tengahnya untuk dibuang bijinya... kiranya semua sekalilah |
|
Guna pisau bahagian hujung yang tajam tu... untuk tolak bijinya ke atas dan tarik keluar semua sekali |
|
Ini je bahan-bahannya halia, bawang merah, lada hitan, limau nipis, telur sebiji, dan cili besar...tapi walaupun tu je bunyinya. bila dicampur semua sekali rasanya amat sedap dam menyelerakan. |
|
Jangan lupa sedikit kelapa parut yang agak muda dan belum digoreng |
|
kelapa goreng dan kelapa parut |
|
Tumbuk lumat bawang merah, halia, dan lada hitam... mesti lumat-lumat kalau tak lumat tak sedap nanti... 'rasa besepah' |
|
Kemudian masukkan ikan bakar tadi tapi tulang-temulangnya kena buang dulu. Juga ditumbuk lumat |
|
Kelapa parut juga ditumbuk lumat |
|
Kelapa goreng juga ditumbuk lumat... campur semua sekali... kalau lesungnya kecik macam aku punya ni... setiap kali lumat, masuklah ke dalam bekas lain... pandai-pandailah nak cari bekas tu... |
|
Kalau ada tupperware cam ni ok lee... masuk je. pas tu masukkan garam |
|
Masukkan gula dan serbuk perasa... sikit je... |
|
Lepas tu masukkan telur sebiji |
|
Perah asam limau (sebelah je dah cukup) |
|
Haaa... gaul sebati macam tu... waa... baunya... tak tahan...membangkitkan selera. |
|
Kemudian masukkan rencah tadi ke dalam cili |
|
Tekan kuat-kuat sikit coz takut terkeluar bila kita rebus nanti |
|
Masukkan ke dalam periuk macam ni dan letak sedikit santan cair (kemacha) |
|
Api kecik je... coz takut hangit pulak.. periuk tu pulak kena tutup. Ingat kena sentiasa check takut santan tadi kering...N hangit |
|
Ni lah rupanya bila dah masak... hidang dan tunggu untuk belasah... yummmmmyyy. |
Selamat mencuba... tak rugi tau... kalau ada cili besar kelantan yang kuning tu lagi best.
No comments:
Post a Comment