| Sardin | 
Bahan-bahannya:
| Sardin, bawang putih, bawang besar, cili padi, tomato, ubi kentang, dan karot | 
| Bawang putih diketuk, cili juga diketuk, bawang besar dihiris nipis, tomato dibelah enam, ubi kentang dipotong empat, dan karot dihiris nipis (bentuk tu suka hati je) | 
| Sedikit air | 
| Mula-mulanya masukan sedikit minyak ke dalam periuk atau kuali | 
| Apabila minyak panas, masukan pula bawang putih yang telah diketuk. tumislah sehingga kekuningan | 
| Kemudian terus masukan air... jangan terlampau banyak... kena tengok sikit atau banyak ikan sardin yang hendak dimasak | 
| Biarkan sehingga mendidih | 
| Kemudian masukan ubi kentang. Ubi kentang perlu dimasukan awal kerana ubi kentang ni agak susah nak masak | 
| rebus dulu ubi kentang sehingga empuk coz... bahan-bahan lain biasanya tidak mengambil masa yang lama untuk masak | 
| Kemudian masukan ubi kentang.. Biarlah sehingga hampir empuk | 
| Kemudian masukan ikan sardin | 
| Kemudian masukan tomato | 
| Kemudian masukan cili padi | 
| dan... last sekali masukan bawang besar... garam dan sedikit serbuk perasa | 
| Kemudian biarkan sehingga mendidih. Sesekali tu kenalah kacau... jangan terlalu kerap kerana takut ikan sardin hancur. tapi jangan lupa. apabila mendidih je... terus tutup apinya. | 
| Sudah siap dan boleh dihidangkan. | 
Selamat mencuba...
yeye je kau
ReplyDeleteoh , senang je rupanya . thanks babe . haha
ReplyDeleteberapa minit ye bila da letak ikan sardin? 1st time masak.....
ReplyDeleteSekejap je...dalam 2 atau 3 minit
ReplyDeleteAssalamualaikum. Alhamdulillah sy dh ikut step2 yg admin beri. Sedap sangat. Thank you dear ;)
ReplyDeleteKalau ada recipe lain. Boleh share lg
Suke ikan sardin ni..senang nk buat
ReplyDeletesardin memang terbaik..!!
ReplyDeleteLetk kuah sardin sekali ke
ReplyDelete