Cara-Cara Membuat Gulai Lemak Pucuk Paku

Pucuk Paku banyak khasiatnya dan boleh dimasak pelbagai cara. Antaranya masak lemak. Suami aku amat suka pucuk paku ni tak kiralah masak apapun janji pucuk paku...Al kisahnya kerana kat kampungnya memang banyak pucuk paku... tunggu rajin petik je...mak dia pun memang pakar masak pucuk paku ni... khasnya kerabu pucuk paku... aku pun tak terlawan... memang hebat.. Masa majlis bertandang aku dulupun kerabu pucuk pakulah menu istimewanya... tu kali pertama aku makan... apa-apapun kalu ada masa dan ruang aku pasti akan hebahkan resipi tu... rugi rasanya kalau tak share...Ok kita teruskan dengan resipi kita pada hari ni... Masak Lemak Pucuk Paku.



Gulai Lemak Pucuk Paku


Cara-Cara Membuatnya:
Pastikan pucuk paku segar. bahasa mudahnya fresh macam ni dan masih muda... kalau yang tua tu buang je...

Sementara tu perah santan. Gunakan santan tu untuk blend kunyit hidup, bawang merah, dan sedikit je lengkuas. Kalau boleh sehiris je dah cukup. Biar ia pekat.

Pucuk paku tadi dipotong panjang... seinci kot. Guna tangan coz senang nak tahu pucuk paku tu dah tua ke belum

Di dalam santan tadi terus je masukkan udang yang telah dikopek kulitnya, dan sekeping asam keping

Api  tak payah hidupkan lagi. Campur semuanya dulu kecuali pucuk paku

Bila buka je api, kenalah kacau.. jangan berhenti takut santan terkeluar bila mendidih... mendidih je terus masukkan pucuk paku

Masukkan cam tu je... kemudian kacau lagi

Dah nak masak. Boleh le masukkan garam dan gula... secukup rasa

Bila mendidih je lagi sekali. Bolehlah padamkan api... maknanya dah masaklah tu.

Kemudian masukkan ke dalam bekas yang cantik-cantik

Ummm sedapppppppp

 Selamat mencuba....






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...