| Mi Goreng |
Bahan-Bahannya:
| Bahan-bahan yang digunakan adalah seperti bawang putih, fish ball, fish cake, sedikit daging, dan udang |
| Sebiji telur |
| Timun dan kangkung |
| Sos tiram nona dan kicap lemak manis kipas udang |
Cara-Caranya:
| Fish ball dibelah dua je |
Daging dicincang kecil
| Fish Cake dihiris nipis... bentuk tu macam mana pun tak kisah... ikut je.. |
| Bawang putih tu ketuk je dengan belakang pisau |
| Kangkung dipotong pendek-pendek coz kalau kita nak goreng lebih baik pendek je... |
| Mi dibasuh bersih untuk kurangkan rasa kapur |
| Sedikit cili kering yang dah digiling atau diblend |
| Timun dihiris nipis untuk hiasan dan ulam... |
| Sedikit minyak. Kemudian panaskan... Ingat kuali tu kena guna ikut kuantiti Mi |
| Apabila minyak sudah panas, terus masukan bawang putih yang telah diketuk tadi |
| Sehinggalah menjadi kekuningan |
| Kemudian masukan cili giling. Kacau hingga sebati dan gorenglah sehingga masak... minyak naik ke atas |
| Lama sikit ... takut cili tak masak... perutpun boleh sakit tau |
| apabila dah masak masukan daging yang telah dipotong kecil tadi |
| Ingat masukan sedikit air coz takut daging keras dan tak masak |
| Apabila daging masak masukan terus udang yang telah dikopek kulitnya |
| Kacau sehingga sebati dan biarlah sehingga masak |
| Kemudian masukkan kicap |
| Masukan sos tiram... kemudian kacau hingga sebati |
| Masukan fish ball |
| Masukan fish cake dan kacau sebati |
| Masukan telur sebiji kemudian tunggu sehingga hampir masak dan barulah kacau |
| Kemudian masukan kangkung |
| Masukan Mi |
| Kacaulah sehingga sebati. Ingat ya jangan msaukan garam...coz Mi sebenarnya dah masin... |
Dah masak... masak ni dalam 15 minit je...
| Hidanglah... dan kalau boleh jangan tunggu sejuk baru nak makan... nanti kesedapannya boleh hilang.. |
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment