| Gulai Tempoyak Ikan Patin | 
| Seekor Ikan Patin sungai... terkejut aku coz tak pandai nak siang ikan besar-besar gini | 
| Ikan dipotong macam ni... Suami tak de masa ni nasib anak buah suami dah sampai.. jadi aku mintak je Ijam (anak buah) siang ikan tu... terpotonglah jugak ikannya | 
| Tempoyak...3 hingga 4 senduk | 
| Bahan-bahan lain bawang merah, serai, halia, kunyit, bunga kantan, daun kesom, dan timun tua | 
| Jangan lupa sedikit cili giling... dua sudu je dah cukup... jangan letak lebih | 
| Cili Kering mesti blend dulu... (2 atau 3 sudu je... coz nak kuah tu cantik) | 
| Bahan -bahan seperti bawang, kunyit, dan halia diblend | 
| Bunga kantan dan timun tua dipotong... sebenarnya nak potong macam mana tak kisah... janji potong | 
| Serai tu aku ketuk je... begitu juga dengan cili padi... aku ketuk guna belakang pisau... manakala daun kesom aku racip guna tangan | 
| Ikan Patin tadi aku basuh menggunakan asam jawa... coz asam jawa boleh menghilangkan bau ikan patin tu... | 
| Tapi kena ingat asam jawa tu kena cuci bersih-bersih selepas tu coz takut rasa masam asam mempengaruhi rasa masakan...segar lagi ikan ni... | 
| Tempoyak tadi masukan ke dalam bekas | 
| Masukan air. Kemudian kacau dulu sampai sebati ... buat macam ni supaya tempoyak tidak berketul-ketul dalam masakan | 
| Bahan yang telah diblend tadi bolehlah dimasukan ke dalam periuk yang mengandungi ikan patin | 
| Selepas itu masukan pula cili giling | 
| Kemudian masukan serai | 
| Masukan pula cili padi yang telah diketuk | 
| Masukan pula daum kesom | 
| Masukan bunga kantan | 
| Timun tua | 
| Last sekali barulah masukan Tempoyak yang telah dicampurkan dengan air | 
| Tuang je macam tu.. | 
| Haa...sudah siap...tunggu buka api je.. | 
| Kalau nak kuah tu banyak sikit, bolehlah tambah sedikit air | 
| Buka api... dan api tu mestilah perlahan jee...biarkan sehingga masak | 
| Sekali sekala tu bolehlah kacau | 
| Letaklah gula,garam, dan lepas tu boleh juga masukan sedikit serbuk perasa | 
| Sudah masak | 
| Boleh terus dihidangkan... makanlah semasa masih panas... sedapppp... ingat pulak dekat Wa , Amer N Ana... sorry kami makan  dululah yee.. 
Selamat mencuba... 
 | 
best gak nih
ReplyDeleteIkan patin gulai tempoyak ni memang yumm.....yummylah
ReplyDelete