| Gulai Tempoyak Ikan Patin |
| Seekor Ikan Patin sungai... terkejut aku coz tak pandai nak siang ikan besar-besar gini |
| Ikan dipotong macam ni... Suami tak de masa ni nasib anak buah suami dah sampai.. jadi aku mintak je Ijam (anak buah) siang ikan tu... terpotonglah jugak ikannya |
| Tempoyak...3 hingga 4 senduk |
| Bahan-bahan lain bawang merah, serai, halia, kunyit, bunga kantan, daun kesom, dan timun tua |
| Jangan lupa sedikit cili giling... dua sudu je dah cukup... jangan letak lebih |
| Cili Kering mesti blend dulu... (2 atau 3 sudu je... coz nak kuah tu cantik) |
| Bahan -bahan seperti bawang, kunyit, dan halia diblend |
| Bunga kantan dan timun tua dipotong... sebenarnya nak potong macam mana tak kisah... janji potong |
| Serai tu aku ketuk je... begitu juga dengan cili padi... aku ketuk guna belakang pisau... manakala daun kesom aku racip guna tangan |
| Ikan Patin tadi aku basuh menggunakan asam jawa... coz asam jawa boleh menghilangkan bau ikan patin tu... |
| Tapi kena ingat asam jawa tu kena cuci bersih-bersih selepas tu coz takut rasa masam asam mempengaruhi rasa masakan...segar lagi ikan ni... |
| Tempoyak tadi masukan ke dalam bekas |
| Masukan air. Kemudian kacau dulu sampai sebati ... buat macam ni supaya tempoyak tidak berketul-ketul dalam masakan |
| Bahan yang telah diblend tadi bolehlah dimasukan ke dalam periuk yang mengandungi ikan patin |
| Selepas itu masukan pula cili giling |
| Kemudian masukan serai |
| Masukan pula cili padi yang telah diketuk |
| Masukan pula daum kesom |
| Masukan bunga kantan |
| Timun tua |
| Last sekali barulah masukan Tempoyak yang telah dicampurkan dengan air |
| Tuang je macam tu.. |
| Haa...sudah siap...tunggu buka api je.. |
| Kalau nak kuah tu banyak sikit, bolehlah tambah sedikit air |
| Buka api... dan api tu mestilah perlahan jee...biarkan sehingga masak |
| Sekali sekala tu bolehlah kacau |
| Letaklah gula,garam, dan lepas tu boleh juga masukan sedikit serbuk perasa |
| Sudah masak |
| Boleh terus dihidangkan... makanlah semasa masih panas... sedapppp... ingat pulak dekat Wa , Amer N Ana... sorry kami makan dululah yee..
Selamat mencuba...
|
best gak nih
ReplyDeleteIkan patin gulai tempoyak ni memang yumm.....yummylah
ReplyDelete