| Sup Ayam dan Suhoon | 
Bahah-bahannya:
| Bahan-bahannya... semua dalam gambar tu... | 
| Bawang goreng | 
| Ayam... mestilah... coz watak utama Cara-Cara Membuatnya:  | 
| Mula-mula sekali ayam tu kenalah potong... macam ni | 
| Kemudian terus masukan ke dalam periuklah... airnya tu suka hatilah nak banyak mana pun | 
| Rebuslah | 
| Sambil-sambil tu bolehlah potong batang saderi, daun sup | 
| Karot, ubi kentang... kalau nak bunga buat bunga... kalau tak nak... potong panjang boleh, dadupun boleh.. janji potong | 
| Bawang putih dengan halia tu... ketuk je dengan pisau...senangkan | 
| Suhoon dan pucuk tu... rendamlah dulu dengan air paip biasa je | 
| Lepas tu bawang besar tu belah enam... cili pula masuk je sebiji-sebiji... coz kalau nak makan pedas... 'penyek' le dalam pinggan sendiri | 
| Selepas ayam mendidih (kalau boleh lamalah sikit) bolehlah masukan bawang putih | 
| Kemudian masukan sup bunjut | 
| Kemudian bolehlah masukan ubi kentang (masak lama sikit takut keras)... Amsyar, anak aku yang paling kecik.. kalau ada ubi kentang dalam masakan pasti habis dimakannya | 
| Kemudian masukan pula karot | 
| Biarkan seketika | 
| Seterusnya masukan pula bawang besar dengan cili | 
| Biarkan... tapi sekali sekala tu kenalah kacau | 
| Kemudian apabila hampir masak masukan pula batang saderi | 
| Tengok semua tu dah bercampur... baunya pun dah naik... Tiba-tiba "wanginya, Umi... laparlah" ha... hebat penangan sup "Mak" ni.. | 
| Last sekali barulah aku masukan suhoon dan pucuk ke dalam sup yang hampir masak | 
| Tunggu sekejap je lagi... dah nak masak ni tapi jangan lupa... sedikit garam dan juga serbuk perasa... masakan ni kalau rasa tak cukup tak sedap. | 
| Dah masak... tunggu nak hidang je | 
| Apabila dah masak masukanlah  ke dalam mangkuk... bolehlah letak daun sup dengan bawang goreng... siap untuk dimakan 
Selamat Mencuba. 
 | 
No comments:
Post a Comment