Laksa Special Matdingunung |
Bahan-Bahannya:
Bawang Besar, Halia, Serai, Belacan, Udang Kering, dan Cili Kering |
Ikan Sardin (kukus terlebih dahulu) |
Laksa segera |
Kelapa parut (untuk dapatkan santannya) |
Daun Kesom |
Serbuk kari (sedikit sahaja) |
Semua bahan tadi diblend dulu |
Blend sehingga macam ni lah |
Kemudian boleh terus panaskan minyak |
Ini pula antara ulam-ulaman yang aku gunakan... iaitu Timun, Salad, dan Yellow Onion |
Apabila minyak sudah panas... masaukkan semua bahan yang telah diblend tadi.. Tumislah sehingga garing |
Asam Keping |
Masukkan Asam Keping di dalam bahan yang sedang ditumis |
Apabila sudah garing... masukkan pula sedikit serbuk kari (satu sudu je) |
Banyak ni je lah |
Kacau sehingga kari tadi garing juga |
Ikan yang telah dikukus tadi perlu dibuang tulang-temulangnya... manakala isinya diblen sehingga lumat dan terus dimasukkan ke dalam bahan tadi |
Tuang saja... tapi kena pastikan dahulu semua bahan tadi ditumis sehingga garing dahulu |
Kemudian kacau lagi |
Sambil-sambil itu bolehlah blend kelapa parut untuk dapatkan santan... dan jangan lupa blendkan juga tulang-temulang ikan tadi... tapis dan masukkan tapisannya ke dalam adunan tadi |
Kemudian terus masukkan santan |
Kacau lagi |
Jangan berhenti.... kacau dan terus kacau |
Opppss lupa... kena masukkan juga Daun Kesom... Kacau lagi |
Apabila mendidih. Masukkan garam, dan gula... kalau tak yakin dengan rasanya masukkan sedikit serbuk perasa... dah cukup rasa... padamkan apinya.. ummmmm baunya.. |
Sudah siap... |
Ini pula air rebusan untuk mencelur Laksa segera |
Air mendidih je... padamkan apinya |
Masukkan Laksa |
Kacau sikit |
Biarkan seketika |
Toskan |
Ulam pulak... Timunnya dipotong panjang |
Bawang pula dibelah dua dan dihiris nipis |
Salad pulak dihiris juga tetapi jangan terlalu halus |
Masukkan semuanya ke dalam mangkuk macam ni....jangan lupa juga sambal belacan.. OK.. It's ready now |
No comments:
Post a Comment