Cara-Cara Membuat Lala Bersos Tiram

Lala merupakan salah satu makanan bercengkeram yang amat sedap dimakan begitu sahaja ataupun dimakan bersama-sama dengan nasi putih.  Selain rasanya yang sedap, harganya pulak tidaklah mahal. Pada aku penyediaannya juga amat mudah ... terutamanya bagi mereka macam aku ni...yang sememangnya tak suka nak cari bahan-bahan pelik untuk memasak... tapi yang penting rasanya yang sedap...  malah bahan yang digunakan amat simple... mana-manapun boleh dapat... so antara resipi yang aku nak share bersama dengan rakan Dapur Maya Ezujusoh pada hari ni ialah cara-cara untuk membuat Lala Bersos tiram


Lala Bersos Tiram
Bahan-bahannya:


Lala, Bawang Putih, Sos Tiram, dan Daun Kucai



Cara-Cara Membuatnya:

Lala dicuci bersih... sejat airnya

Daun Kucai pula dipotong panjang-panjang ( 1 atau 2 inci)

Bawang putih dikupas kulitnya

Cili Padi kalau nak makan pedas tapi kalau tak nak masukpun tak pe

Tumbuk Cili Padi dengan Bawang Putih

Kemudian bolehlah terus panaskan minyak Sedikit  (2 atau 3 sudu sahaja)

Kemudian apabila minyak sudah panas masukan bahan yang telah ditumbuk tadi

Apabila bahan yang ditumbuk tadi sudah kekuningan bolehlah terus masukan Sos Tiram... ingat ya terus masukan cepat-cepat lala tu kerana masakan ni sebenarnya beberapa minit je dah masak

Terus masukan lala

masukan pula Daun kucai

Dan masukan secubit garam... kemudian kacaulah sehingga sebati ... tak sampai 5 minit masaklah...

Masak dah... terus hidangkan semasa masih panas... sekian dulu.


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...