Bestnya dah lama aku tak makan telur ikan... kebetulan sungguh hari ni. Semasa aku membeli lauk pauk dan barangan basah aku "terserempak" dengan makanan yang best ni tapi jarang dapat masak kerana susah nak dapat...anak-anak aku semuanya melopong dan ngangakan mulut "Apa ni? Umi gelilah, macammm... eiii," masa mentah lagi boleh le cakap... sekali cuba pasti nak lagi. Aku beli sikit je coz dalam hati ni nak bagi anak-anak kecil aku mencuba, kalau boleh biarlah anak-anak aku makan je yang aku masak, dan janganlah terlalu memilih kerana kita tidak tahu apa yang akan terjadi pada masa hadapan, tuah ayam nampak di kaki, tapi manusia tiada siapa yang tahu. Semoga anak-anakku adalah anak-anak yang bertuah di dunia dan di akhirat...Amin... Apa-apa pun jom kita masak dulu
Cara-cara membuatnya:
Gulai Lemak Telur Ikan
Bahan-Bahannya:
Bawang merah, kunyit dalam seinci, lengkuas (sehiris dua sahaja) |
Kelapa parut dalam sebiji |
Telur ikan |
Asam keping dan cili padi |
Blend kelapa parut untuk dapatkan santannya. Selepas blend tapiskan |
Masukan bawang merah, kunyit, dan lengkuas ke dalam blender |
Masukan sedikit santan. Kemudian blendkan ia sehingga lumat |
Macam ni |
Telur ikan tadi dibasuh bersih dan terus masukan ke dalam periuk atau kuali |
Kemudian masukan cili padi dan asam keping |
Masukan juga bahan-bahan yang telah diblend tadi |
Macam ni |
Kemudian masukan pula santan |
Apabila dah masukan semuanya bolehlah hidupkan apinya |
Kacaulah perlahan-lahan sehingga mendidih |
Apabila hampir masak masukan sedikit garam, gula, dan serbuk perasa. Biarkan sehingga masak |
Dah masak...Apabila masak terus hidangkan. |
Selamat mencuba.
Salam puan...
ReplyDeleteMintak izin share resepi boleh? Saya ade share resepi telo ikan tu. Utk post kat laman telo ikan dlm fb saya. Nanti kalu puan berminat utk tgok page saya boleh link ni https://www.facebook.com/masektaxescity.idaman.ariffin/