Gulai Lemak Taugeh |
Taugeh |
Tauhu |
Bawang Merah |
Santan |
Udang sederhana besar |
Lada Hitam |
Dan Cili |
Taugeh dicuci dan ditoskan dulu sebelum dimasukan terus ke dalam periuk |
Bawang putih dikupas kulitnya |
Tauhu dipotong enam |
Mula-mula sekali tumbuk Lada Hitam sampai lumat |
Apabila sudah lumat masukan pula Bawang merah |
Tumbuklah Bawang Merah bersama-sama dengan Lada Hitam tadi sampai jadi macam dalam gambar tu |
Lumat je terus masukan ke dalam periuk |
Masukan juga cili |
Masukan juga Udang |
Kemudian masukan terus santan |
Campur semuanya, lepas tu barulah buka apinya |
Jangan lupa masukan juga garam, gula, dan serbuk perasa |
Kacaulah sehingga hampir mendidih |
Apabila hampir medidih masukan tauhu... kacau lagi |
Sudah hampir masak |
Biarkan ia mendidih sekejap sahaja dah masak, taugeh ni senang je masak... kalau terlalu lembik tak sedap le pulak |
Amat menyelerakan kalau dimakan bersama-sama dengan budu... sudah siap untukdihidangkan. |
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment