| Sup Tulang |
Bahan-Bahannya:
Tulang
| Sup Bunyut, Bawang Merah, Bawang Putih, Halian, Limau Nipis |
| Daun Sup, dan Serai |
| Mula-mula cuci bersih-bersih dan rebuskan sehingga empuk dagingnya, biasanya 2 jam lebihlah |
| Apabila daging sudah empuk ketuklah halia tadi, kemudian teruslah masukan ke dalam rebusan tulang |
| Campak gitu je |
| Kemudian ketuk pula Bawang Putih... ketuk je dengan kulit-kulit tapi sebelum tu bersihkan dulu ya... |
| Buang kulinya... kemudian campak lagi ke dalam periuk |
| Biarkan ia sentiasa mendidih... coz lagi lama lagi sedap... |
| Ketuk pula serai |
| Masukan sekali |
| Renehkan tulang tadi bersama-sama dengan bahan-bahan yang telah dicampak-campakkan tu |
| Daun Sup dan Daun Bawang juga dipotong panjang-panjang (1 inci) |
| Kemudian masukan juga ke dalam periuk...senang je |
| Renehkan....biar semuanya meresap dalam daging dan tulang-temulang...lagi lama lagi sedap |
| Sambil-sambil tu... mayanglah Bawang Merah |
| Limau Nipis sehiris |
| Perahkan Limau Nipis tadi |
| Biarkan ia terus mereneh |
| Ketuk Cili. Kemudian terus masukan ke dalam periuk... Kemudian masukan juga sedikit garam, sedikit gula, dan sedikit serbuk perasa |
| Sementara itu bolehlah goreng bawang Merah yang telah dimayang tadi |
| Gorenglah sehingga garing (macam dalam gambar tu) |
| Kemudian masukan ke dalam Sup... masukan juga Daun Sup dan Daun Bawang yang telah dihiris halus |
| Siap untuk dimakan... ummmmmah....
Selamat mencuba.
|
No comments:
Post a Comment