| Sup Tulang | 
Bahan-Bahannya:
Tulang
| Sup Bunyut, Bawang Merah, Bawang Putih, Halian, Limau Nipis | 
| Daun Sup, dan Serai | 
| Mula-mula cuci bersih-bersih dan rebuskan sehingga empuk dagingnya, biasanya 2 jam lebihlah | 
| Apabila daging sudah empuk ketuklah halia tadi, kemudian teruslah masukan ke dalam rebusan tulang | 
| Campak gitu je | 
| Kemudian ketuk pula Bawang Putih... ketuk je dengan kulit-kulit tapi sebelum tu bersihkan dulu ya... | 
| Buang kulinya... kemudian campak lagi ke dalam periuk | 
| Biarkan ia sentiasa mendidih... coz lagi lama lagi sedap... | 
| Ketuk pula serai | 
| Masukan sekali | 
| Renehkan tulang tadi bersama-sama dengan bahan-bahan yang telah dicampak-campakkan tu | 
| Daun Sup dan Daun Bawang juga dipotong panjang-panjang (1 inci) | 
| Kemudian masukan juga ke dalam periuk...senang je | 
| Renehkan....biar semuanya meresap dalam daging dan tulang-temulang...lagi lama lagi sedap | 
| Sambil-sambil tu... mayanglah Bawang Merah | 
| Limau Nipis sehiris | 
| Perahkan Limau Nipis tadi | 
| Biarkan ia terus mereneh | 
| Ketuk Cili. Kemudian terus masukan ke dalam periuk... Kemudian masukan juga sedikit garam, sedikit gula, dan sedikit serbuk perasa | 
| Sementara itu bolehlah goreng bawang Merah yang telah dimayang tadi | 
| Gorenglah sehingga garing (macam dalam gambar tu) | 
| Kemudian masukan ke dalam Sup... masukan juga Daun Sup dan Daun Bawang yang telah dihiris halus | 
| Siap untuk dimakan... ummmmmah.... 
Selamat mencuba. 
 | 
No comments:
Post a Comment