Sup Tulang |
Bahan-Bahannya:
Tulang
Sup Bunyut, Bawang Merah, Bawang Putih, Halian, Limau Nipis |
Daun Sup, dan Serai |
Mula-mula cuci bersih-bersih dan rebuskan sehingga empuk dagingnya, biasanya 2 jam lebihlah |
Apabila daging sudah empuk ketuklah halia tadi, kemudian teruslah masukan ke dalam rebusan tulang |
Campak gitu je |
Kemudian ketuk pula Bawang Putih... ketuk je dengan kulit-kulit tapi sebelum tu bersihkan dulu ya... |
Buang kulinya... kemudian campak lagi ke dalam periuk |
Biarkan ia sentiasa mendidih... coz lagi lama lagi sedap... |
Ketuk pula serai |
Masukan sekali |
Renehkan tulang tadi bersama-sama dengan bahan-bahan yang telah dicampak-campakkan tu |
Daun Sup dan Daun Bawang juga dipotong panjang-panjang (1 inci) |
Kemudian masukan juga ke dalam periuk...senang je |
Renehkan....biar semuanya meresap dalam daging dan tulang-temulang...lagi lama lagi sedap |
Sambil-sambil tu... mayanglah Bawang Merah |
Limau Nipis sehiris |
Perahkan Limau Nipis tadi |
Biarkan ia terus mereneh |
Ketuk Cili. Kemudian terus masukan ke dalam periuk... Kemudian masukan juga sedikit garam, sedikit gula, dan sedikit serbuk perasa |
Sementara itu bolehlah goreng bawang Merah yang telah dimayang tadi |
Gorenglah sehingga garing (macam dalam gambar tu) |
Kemudian masukan ke dalam Sup... masukan juga Daun Sup dan Daun Bawang yang telah dihiris halus |
Siap untuk dimakan... ummmmmah....
Selamat mencuba.
|
No comments:
Post a Comment