| Sambal Belacan Bakar | 
| Asam Jawa | 
| Belacan | 
| Tomato, Bawang Putih, Bawang Besar (kuning), Limau Kasturi, Cili Besar, Cili Padi Merah dan Hijau | 
Cara-Cara Membuatnya:
| Bakar Belacan, Bawang Putih,Tomato dan Bawang Besar | 
| Bakar sampai jadi macam dalam gambar tu... | 
| Limau Kasturi dibelah dua | 
| Perah untuk dapatkanairnya... tapi ingat kulitnya tu jangan dibuang | 
| Air Limau Kasturi | 
| Air Asam Jawa (secawan) | 
| Masukan semua bahan ke dalam blender | 
| Kemudian masukan secawan air Limau Kasturi | 
| Tuangkan semuanya | 
| Masukan juga secawan air Asam Jawa | 
| Macam tulah rupanya... Kemudian terus je blend | 
| Jangan terlalu lumat... tapi jangan lupa masukan secawan gula, garam ikut kuantiti cili ,dan juga serbuk perasa | 
| Ni rupanya dari sudut atas | 
| Ini pula bahan yang perlu dihiris halus | 
| Limau Kasturi dihiris halus | 
| Kemudian masukan ke dalam Sambal yang telah diblend tadi | 
| Tomato juga dihiris nipis-nipis-nipis | 
| Masukan juga ke dalam bahan yang telah diblend tadi | 
| Bawang Besar juga perlu dihiris nipis-nipis | 
| Kemudian masukan juga ke dalam sambal tadi | 
| Kemudian gaulkanlah sehingga sebati | 
| Gaul lagi | 
| Gaul lagi | 
| Dah siap... boleh terus dimakan atau simpan dulu di dalam peti ais supaya rasa masam, manis, dan pedas sebati | 
| Yummmyyyyyyyyyy.... amat sedap dimakan dengan kuah kerutuk atau ikan bakar. 
Selamat Mencuba. 
 | 
Sedappnyee
ReplyDeleterugi tak try ni.. awas2 semua dah cukup :)
ReplyDelete