Sambal Belacan Bakar |
Asam Jawa |
Belacan |
Tomato, Bawang Putih, Bawang Besar (kuning), Limau Kasturi, Cili Besar, Cili Padi Merah dan Hijau |
Cara-Cara Membuatnya:
Bakar Belacan, Bawang Putih,Tomato dan Bawang Besar |
Bakar sampai jadi macam dalam gambar tu... |
Limau Kasturi dibelah dua |
Perah untuk dapatkanairnya... tapi ingat kulitnya tu jangan dibuang |
Air Limau Kasturi |
Air Asam Jawa (secawan) |
Masukan semua bahan ke dalam blender |
Kemudian masukan secawan air Limau Kasturi |
Tuangkan semuanya |
Masukan juga secawan air Asam Jawa |
Macam tulah rupanya... Kemudian terus je blend |
Jangan terlalu lumat... tapi jangan lupa masukan secawan gula, garam ikut kuantiti cili ,dan juga serbuk perasa |
Ni rupanya dari sudut atas |
Ini pula bahan yang perlu dihiris halus |
Limau Kasturi dihiris halus |
Kemudian masukan ke dalam Sambal yang telah diblend tadi |
Tomato juga dihiris nipis-nipis-nipis |
Masukan juga ke dalam bahan yang telah diblend tadi |
Bawang Besar juga perlu dihiris nipis-nipis |
Kemudian masukan juga ke dalam sambal tadi |
Kemudian gaulkanlah sehingga sebati |
Gaul lagi |
Gaul lagi |
Dah siap... boleh terus dimakan atau simpan dulu di dalam peti ais supaya rasa masam, manis, dan pedas sebati |
Yummmyyyyyyyyyy.... amat sedap dimakan dengan kuah kerutuk atau ikan bakar.
Selamat Mencuba.
|
Sedappnyee
ReplyDeleterugi tak try ni.. awas2 semua dah cukup :)
ReplyDelete