| Sambal Belacan Bakar |
| Asam Jawa |
| Belacan |
| Tomato, Bawang Putih, Bawang Besar (kuning), Limau Kasturi, Cili Besar, Cili Padi Merah dan Hijau |
Cara-Cara Membuatnya:
| Bakar Belacan, Bawang Putih,Tomato dan Bawang Besar |
| Bakar sampai jadi macam dalam gambar tu... |
| Limau Kasturi dibelah dua |
| Perah untuk dapatkanairnya... tapi ingat kulitnya tu jangan dibuang |
| Air Limau Kasturi |
| Air Asam Jawa (secawan) |
| Masukan semua bahan ke dalam blender |
| Kemudian masukan secawan air Limau Kasturi |
| Tuangkan semuanya |
| Masukan juga secawan air Asam Jawa |
| Macam tulah rupanya... Kemudian terus je blend |
| Jangan terlalu lumat... tapi jangan lupa masukan secawan gula, garam ikut kuantiti cili ,dan juga serbuk perasa |
| Ni rupanya dari sudut atas |
| Ini pula bahan yang perlu dihiris halus |
| Limau Kasturi dihiris halus |
| Kemudian masukan ke dalam Sambal yang telah diblend tadi |
| Tomato juga dihiris nipis-nipis-nipis |
| Masukan juga ke dalam bahan yang telah diblend tadi |
| Bawang Besar juga perlu dihiris nipis-nipis |
| Kemudian masukan juga ke dalam sambal tadi |
| Kemudian gaulkanlah sehingga sebati |
| Gaul lagi |
| Gaul lagi |
| Dah siap... boleh terus dimakan atau simpan dulu di dalam peti ais supaya rasa masam, manis, dan pedas sebati |
| Yummmyyyyyyyyyy.... amat sedap dimakan dengan kuah kerutuk atau ikan bakar.
Selamat Mencuba.
|
Sedappnyee
ReplyDeleterugi tak try ni.. awas2 semua dah cukup :)
ReplyDelete