Kesibukan sejak kebelakangan ini menghalang aku daripada terus melayari Laman Dapur Ezujusoh...terlalu susah untuk aku memcuri masa dan ruang, semuanya aku terpaksa penuhi dengan kerja-kerja yang entah bila akan berakhir... siap 
satu datang dua, siap dua datang tiga... ayooooo kalau ini macam...rumahtangga tunggang langgang anak-anak masuk longkang ooo..adusss... tapi apa-apa pun hari ini aku nak juga upload menu Steamboat yang aku buat pada hari tu... ketika family aku datang bertandang tempoh hari... Jom
  | 
Steamboat 
  
 | 
Bahan-Bahan Sos
  | 
| Sos Thai, Sos Tomato, Sos Cili, dan Sos Bawang Putih (mana-mana brand pun tak kisah) | 
  | 
| Daun ketumbar | 
  | 
| Keempat-empat sos tadi dimasukkan ke dalam periuk. Tambahkan 2 cawan air putih | 
  | 
| Panaskan dengan api yang sederhana, kacau sampai mendidih | 
  | 
| Apabila mendidih masukkan Daun Ketumbar yang telah dihiris nipis | 
  | 
| Kacau sekejap... mendidih terus tutupkan api tadi. Kemudian terus boleh masukkan ke dalam bekas untuk dihidangkan. | 
Cara-cara membuat kuah tomyam:
  | 
| Daun Ketumbar, Karoy, Serai, Bawang Putih, dan Bawang Merah | 
  | 
| Ayam segar | 
  | 
| Ayam dipotong dan terus dimasukkan ke dalam periuk | 
  | 
| Masukkan juga air, dan terus bukakan  apinya... isi ayam ni biar ia mendidih lama-lama. lagi lama lagi sedap | 
  | 
| Karot dipotong bulat (bunga-bunga gitu) | 
  | 
| Bawang Besar dibelah enam | 
  | 
| Bawang Putih diketuk je | 
  | 
| Serai juga diketuk | 
  | 
| Daun Ketumbar dipotong dalam seinci panjangnya | 
  | 
| Apabila mendidih macam ni  | 
  | 
| Cuci daun limau purut.. terus masukkan | 
  | 
| Masukkan semua bahan yang telah diketuk tadi tu... senang kacang je | 
  | 
| Haa.. nak senang lagi guna je perencah segera adabi | 
  | 
| Masuk je ke dalam masakan yang sedang mendidih tu.. | 
  | 
| Cam ni lah rupanya | 
  | 
| Kemudian baru masukkan karot, garam , gula, dan serbuk perasa | 
  | 
| Last sekali masukkan dau Ketumbar. Mendidih je tutup lah api tu... siap lagi satu | 
Cara-cara membuat kuah sup:
  | 
| Ayam direbus | 
  | 
| Mendidih je masukkan serai, Bawang Besar, dan, Bawang Putih | 
  | 
| Masukkan juga sedikit halia. Biarkan ia mendidih lama sedikit | 
  | 
| Kemudian masukkan Bawang Besar dan daun Sup, dan jangan lupa sedikit garam, dan serbuk perasa | 
  | 
| Mendidih je padamkan api... siap lagi satu | 
Cara-cara penyediaannya bahan-bahan Steamboat:
  | 
| Yang ni beli je kat super market, lagi banyak jenis lagi sedap... tetapi pastikan halal | 
  | 
| Daging dan ayamg, yang dihiris nipis | 
  | 
| Kangkung, cendawan tiram, dan cendawan jepun | 
  | 
| Susun elok-elok di dalam bekas | 
  | 
| Telur... tapi cuci dulu... hidanglah bahan tadi mengelilingi periuk steamboat.. nanti senang merebus dan hehemm... makan leeee | 
  | 
| Masukkan kedua-dua jenis kuah tadi ke dalam periuk Steamboat. On kan suisnya dan tunggu sehingga mendidih, apabila mendidih masukkan bahan-bahan tadi  | 
  | 
| Macam dalam gambar ni... kalau suka Tomyam...Tomyamlah...Kalau suka Sup...Suplah... Yang ni memang sedap | 
  | 
| Apabila dah masak...guna penyepit... panas tu | 
  | 
And boleh makan...ummmmmm amat-amat sedap.. selamat mencuba... Semua tetamu pada hari tu amat berpuas hati. 
 
 
 
 
 
  | 
 
 
Sedapnya..nyummmy
ReplyDeletekena beli periuk khas steamboat ke.
ReplyDeleteTak ada periuk steamboat pun tak apa.. guna je periuk ataupun kuali.
ReplyDeletesya dh buat...sedap sangat..terima kasih atas perkongsian resepi ni=)
ReplyDeletesedap... kalau tak cuba tak tahu.
ReplyDeleteMohon dcuri resepinye..😅 Nmpk sedap! Hrni baru beli set steamboat tu. Xsabar nk cube resepi akak ni.. Tq share..
ReplyDeleteTq for sharing.. Periuk stembot is on the way...
ReplyDeleteRaya nnti nk buat steamboat :)
ReplyDeleteSedapnyeeeeee
ReplyDeleteUtk sos tu masukkn banyak mna ya?
ReplyDeleteYg 4 segi mcm fucuk 2 apa?
ReplyDelete