Nasi Goreng Petai |
Bahan-bahannya:
Petai yang perlu dikupas kulitnya |
Sedikit ayam |
Bawang Putih |
Ayam dicincang kecil |
Bawang Putih diketuk sahaja |
Sedikit Ikan Bilis |
Nasi kosong yang telah dihancurkan |
Sos Tiram Nona |
Ikan Bili digoreng terlebih dahulu |
Kemudian bawang putih ditumis |
Apabila bawang putih kekuning-kuningan masukkan ayam |
Sementara menunggu ayam masak bolehlah potong bawang besar |
Apabila ayam masak bolehlah masukkan pula sos tiram |
Kemudian terus masukkan nasi dan gaullah sehingga sebati |
Apabila nasi telah sebati dengan bahan-bahan rencah tadi bolehlah masukkan petai , garam,gula, dan sedikit serbuk perasa |
Sebelum masukkan bawang besar pastikan dulu bahan yang telah dimasukkan tadi telah sebati dengan nasi |
Kemudian masukkan pula ikan bilis yang telah digoreng |
Gaul sebati dan sudah siap untuk dihidangkan |
Akhir sekali masukkan lah daun saderi ... |
sis.. memg msedap resepi nie.. sy dh cbe msk.. cme x letak petai.. sy gnti dgn kacang pjg.. tp memg sedap..
ReplyDeleteApa2 je boleh...dan memang yummmmmy...
Deletekalu x mahu letak garam,gula,perisa extra tu boleh x?
ReplyDeleteGaram adalah basic dalam masakan...kalau tawar memang rasanya akan hilang kecuali kalau dah ada perencah yang lain...seperti tumix, sesedap rasa dan sebagainya yang sememangnya banyak dipasaran... sebagai seorang penggemar makanan dan pencinta rasa... saya lebih memilih untuk mengimbangi rasa masakan dengan campuran garam dan sedikit gula...perasa tambahan.. dimasukkam apabila perlu sahaja.
Delete