Cara-Cara Membuat Trifel Peach

Pada 27 Mac yang lalu aku telah membuat majlis sambutan hari lahir anak aku yang ke 3, Ahmad Athir Afdhal. Seronok bukan main dia, maklumlah dalam kepala dia tu mesti dapat banyak hadiah...dan pada malam sebelum tu dia sibuk tanya aku nak masak apa? Dan keknya, macam mana? Aku sebenarnya dalam kepala ni memang tak nak beli kek...  tetapi dek kesian kat dia aku mulalah fikir apalah desert yang boleh aku cakap "nilah kek special untuk adik"... fikir-fikir punya fikir dapat lah idea nak buat Trifel Peach... yang kelakarnya trifel ini aku buat je dalam acuan cup kek  dan separuh lagi aku masukkan ke dalam bekas yang agak besar untuk hidangan para tetamu, So apa tunggu lagi jom intai-intai cara-cara membuatnya

Trifel Peach


Bahan-Bahannya:
Kek Gulung

Susu Sejat

Kristal Jeli

Tepung Kastard
 Cara-Cara membuatnya:
Kek Gulung dipotong dan disusun ke dalam bekas kaca yang tahan panas

Kemudian masakkan kastard bersama-sama dengan susu cair (sukatannya 1 tin susu  sejat , 2 sudu gula, dan 2 sudu kastard) Kacau dulu sehingga sebati, kemudian baru panaskan di atas api



Kastard tu perlu dikacau sehingga menjadi pekat dan berwarna keemasan (jangan berhenti)

Buah Peach di dalam tin 

Air Buah Peach tadi perlu dituangkan diatas kek gulung yang telah disusun di dalam bekas kaca (untuk dapatkan rasanya)


Kemudiankan tuangkan kastard tadi di atas lapisan kek gulung

Tuang tu kenalah hati-hati... panas tu

Tuangkan semuanya.. dan tunggu sehingga beku

Sambil-sambil tu bolehlah potongg buah peach

nampaknya macam sudah beku

Langkah seterusnya susunlah buah peach tadi

susun sehingga penuh

Kemudian masakkan pula kristal jeli ... tetapi sebelum panaskannya di atas api kristal jeli tu hendaklah dicampurkan dulu dengan air dan kacau sehingga gula dan jelinya sebati dengan air. Kemudian baru panaskan sehingga mendidih. Setelah mendidih, tunggulah sehingga ia hampir sejuk (jangan tunggu sejuk bebenar nanti beku)

Kemudian tuangkan kristal jeli di atas lapisan buah peach (secara perlahan-lahan)

Tuang je... lupa pulak sukatan air untuk masak jeli tu hanya 400ml je... jangan terlebih 

Sudah tuang semuanya tunggulah sehingga sejuk dan masukkan ke dalam peti ais

Sudah siap dan bersedia untuk dihidangkan



Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...