Cara-Cara Membuat Sambal Petai Sotong

Menu special aku hari ini ialah Sambal Petai Sotong...Kalau ikutkan minggu ni sudah masuk tiga minggu aku tak jumpa anak sulung aku Ahmad Adib, hari ini aku sengaja masak lebih-lebih and boleh bekalkan untuk si Adib sikit... lagipun nak raih simpati suami supaya bawa aku  jenguk si Adib sekejap... makan tengah hari sama-sama sekejap je pun dah oklah... kadang-kadang teringat jugak walaupun dalam hati biarlah dia di sana sahaja selagi hafazan dia tak habis tapi apakan daya kita manusia hanya merancang tetapi Tuhanlah penentu segalanya...ya Allah semoga Engkau sentiasa bersama-samanya dan tunjukilah dia ke jalan-Mu...Amin...

Sambal Petai Sotong


Bahan-bahannya:
Beberapa ekor sotong segar

Petai (dibuang kulitnya)

Gula Melaka

Cili Giling

Bawang Merah (besar)

Belacan

Dan serai

Cara-cara membuatnya:

Sotong dipotong

Petai dibelah dua

Bahan-bahan seperti bawang, cili giling, serai, dan belacan (sedikit sahaja) diblender, tetapi bawang tadi tu janganlah diblend semuanya... tinggalkan selabu untuk dipotong

Kemudian panaskan minyak terlebih dahulu

Apabila minyak sudah panas... masukkanlah bahan-bahan yang telah diblend tadi... kemudian kacau sehingga garing atau masak

Apabila masak masukkan pula sedikit gula melaka... dan masukkan juga setengah cawan air... biarkan ia sehingga mendidih dan gula melaka cair 

Apabila gula melaka sudah cair dan tumisan tadi menjadi sedikit pekat, bolehlah masukkan pula sotong yang telah dipotong tadi

Kemudian kacau sekali sekala 

Sambil-sambil tu bolehlah hiris bawang 


Sebelum tu masukkan dulu petai yang telah dibelah dua tadi

Hiris bawang

masukkan juga... kemudian kacaulah selama 1 atau 2 minit... padamkan apinya.... sudah siap

Hidangkan.





Selamat mencuba...Jangan tunggu lama-lama terus je ngappp.... semasa masih panas

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...