| Daging Masak Kicap |
| Daging |
| Kicap Lemak Manis |
| Sos Tiram |
| Bawang Besar, Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga, Cili, dan |
| Bawang Putih |
Cara-cara membuatnya:
| Daging dipotong terlebih dahulu |
| Dicuci bersih |
| Kemudian masukkan kicap Lemak manis |
| Tuang je... tak perlu sukatan (suka hatilah ni) |
| Macam ni pun OK lah.. |
| Gaul dan perapkan selama satu jam atau lebih (supaya rasa kicap meresap ke dalam urat-urat daging tu...ummmm) tapi kalau bulan puasa ni... perap je sebelum tidur (letak dalam peti, habis cerita) |
| Manakala bawang putih pula diketuk, dan |
| Dicincang |
| Panaskan minyak |
| Apabila minyak sudah panas, masukkan 3 serangkai tadi (buah pelaga, bunga lawang, dan kulit kayu manis) |
| Kemudian masukkan pula bawang putih yang telah dicincang |
| Sehinggalah kekuningan, kemudian |
| Masukkan pula daging yang telah diperap tadi... |
| Kemudian masukkan juga secawan air coz daging ni memang susah nak lembut (ingat kalau daging tu keras apabila kuahnya hampir kering, masukkan lagi airnya) |
| Jangan takut nak tambahkan air tu kerana rasanya takkan berubah, lagipun resipi ni sememangnya berkuah (daging kalau tak empuk, tak sedap) |
| Kemudian masukkan pula sos tiram dalam tiga atau empat sudu (kalau dah biasa masak... pakarlah kononnya, tuang je leeee...) |
| sos tiram ni apa-apa brandpun tak kisah (ni bukan iklan...hihihi) |
| Sambil-sambil menunggu tu... bolehlah hiris bawang, buang tangkai cili |
| Cili tu kalau suka akan pedasnya... belah dua atau potong (mana-manalah) |
| Daging tadi, biarkan aje ia memdidih (lama-lama sikit - sejam) |
| Ingat... jangan bagi kuahnya kering (hangit) sekali sekala tu kena kacau dan tambahlah air ikut kesesuaiannya |
| Apabila sudah empuk dagingnya bolehlah masukkan cili |
| Kemudian masukkan pula bawang besar |
| Kacaulah sehingga semuanya sebati |
| Hidangkan... makanlah ketika masih panas... |
| Opssss..... licin dah... sorry |
No comments:
Post a Comment