Daging Masak Kicap |
Daging |
Kicap Lemak Manis |
Sos Tiram |
Bawang Besar, Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga, Cili, dan |
Bawang Putih |
Cara-cara membuatnya:
Daging dipotong terlebih dahulu |
Dicuci bersih |
Kemudian masukkan kicap Lemak manis |
Tuang je... tak perlu sukatan (suka hatilah ni) |
Macam ni pun OK lah.. |
Gaul dan perapkan selama satu jam atau lebih (supaya rasa kicap meresap ke dalam urat-urat daging tu...ummmm) tapi kalau bulan puasa ni... perap je sebelum tidur (letak dalam peti, habis cerita) |
Manakala bawang putih pula diketuk, dan |
Dicincang |
Panaskan minyak |
Apabila minyak sudah panas, masukkan 3 serangkai tadi (buah pelaga, bunga lawang, dan kulit kayu manis) |
Kemudian masukkan pula bawang putih yang telah dicincang |
Sehinggalah kekuningan, kemudian |
Masukkan pula daging yang telah diperap tadi... |
Kemudian masukkan juga secawan air coz daging ni memang susah nak lembut (ingat kalau daging tu keras apabila kuahnya hampir kering, masukkan lagi airnya) |
Jangan takut nak tambahkan air tu kerana rasanya takkan berubah, lagipun resipi ni sememangnya berkuah (daging kalau tak empuk, tak sedap) |
Kemudian masukkan pula sos tiram dalam tiga atau empat sudu (kalau dah biasa masak... pakarlah kononnya, tuang je leeee...) |
sos tiram ni apa-apa brandpun tak kisah (ni bukan iklan...hihihi) |
Sambil-sambil menunggu tu... bolehlah hiris bawang, buang tangkai cili |
Cili tu kalau suka akan pedasnya... belah dua atau potong (mana-manalah) |
Daging tadi, biarkan aje ia memdidih (lama-lama sikit - sejam) |
Ingat... jangan bagi kuahnya kering (hangit) sekali sekala tu kena kacau dan tambahlah air ikut kesesuaiannya |
Apabila sudah empuk dagingnya bolehlah masukkan cili |
Kemudian masukkan pula bawang besar |
Kacaulah sehingga semuanya sebati |
Hidangkan... makanlah ketika masih panas... |
Opssss..... licin dah... sorry |
No comments:
Post a Comment