| Kerabu Daun Saloon | 
| Daun Saloon | 
| Ikan Sardin | 
| Kelapa (Sebelah) | 
| Halia, Bawang Merah, dan Cili | 
| Ikan dibakar | 
| Goreng kelapa (tak de minyak ya) | 
| Goreng sehingga garing | 
| Ikan yang telah masak, dibiarka sejuk dulu ( nak buang tulang nanti senang) | 
| Buang tulang macam ni je | 
| Bawang, isi ikan, dan sedikit halia ditumbuk lumat | 
| Tumbuk macam ni le... | 
| Kemudian masukkan ke dalam bekas yang agak besar sebabnya nanti senang gaulkan | 
| Kelapa goreng juga dimasukkan sekali (Tumbuk dulu sikit tapi kalau tak nak tumbuk dulu pun tak pe) | 
| Cili dihiris nipis | 
| Masukkan juga | 
| Kemudian hiris pula daun saloon | 
| Hiris semua sekali | 
| Masukkan juga ke dalam bekas tadi | 
| Masukkan semua sekali. Kemudian masukkan juga sedikit garam, dan ajinomoto. Kemudian gaulkan sama rata...dan perahkan sedikit air asam limau...ummm.... | 
| Boleh terus hidangkan... | 
Ini merupakan salah satu resipi kegemaran aku... kalau dalam bulan puasa hampir setiap hari aku pasti akan sediakan satu resipi kerabu...
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment