| Kerabu Daun Saloon |
| Daun Saloon |
| Ikan Sardin |
| Kelapa (Sebelah) |
| Halia, Bawang Merah, dan Cili |
| Ikan dibakar |
| Goreng kelapa (tak de minyak ya) |
| Goreng sehingga garing |
| Ikan yang telah masak, dibiarka sejuk dulu ( nak buang tulang nanti senang) |
| Buang tulang macam ni je |
| Bawang, isi ikan, dan sedikit halia ditumbuk lumat |
| Tumbuk macam ni le... |
| Kemudian masukkan ke dalam bekas yang agak besar sebabnya nanti senang gaulkan |
| Kelapa goreng juga dimasukkan sekali (Tumbuk dulu sikit tapi kalau tak nak tumbuk dulu pun tak pe) |
| Cili dihiris nipis |
| Masukkan juga |
| Kemudian hiris pula daun saloon |
| Hiris semua sekali |
| Masukkan juga ke dalam bekas tadi |
| Masukkan semua sekali. Kemudian masukkan juga sedikit garam, dan ajinomoto. Kemudian gaulkan sama rata...dan perahkan sedikit air asam limau...ummm.... |
| Boleh terus hidangkan... |
Ini merupakan salah satu resipi kegemaran aku... kalau dalam bulan puasa hampir setiap hari aku pasti akan sediakan satu resipi kerabu...
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment