Kerabu Daun Saloon |
Daun Saloon |
Ikan Sardin |
Kelapa (Sebelah) |
Halia, Bawang Merah, dan Cili |
Ikan dibakar |
Goreng kelapa (tak de minyak ya) |
Goreng sehingga garing |
Ikan yang telah masak, dibiarka sejuk dulu ( nak buang tulang nanti senang) |
Buang tulang macam ni je |
Bawang, isi ikan, dan sedikit halia ditumbuk lumat |
Tumbuk macam ni le... |
Kemudian masukkan ke dalam bekas yang agak besar sebabnya nanti senang gaulkan |
Kelapa goreng juga dimasukkan sekali (Tumbuk dulu sikit tapi kalau tak nak tumbuk dulu pun tak pe) |
Cili dihiris nipis |
Masukkan juga |
Kemudian hiris pula daun saloon |
Hiris semua sekali |
Masukkan juga ke dalam bekas tadi |
Masukkan semua sekali. Kemudian masukkan juga sedikit garam, dan ajinomoto. Kemudian gaulkan sama rata...dan perahkan sedikit air asam limau...ummm.... |
Boleh terus hidangkan... |
Ini merupakan salah satu resipi kegemaran aku... kalau dalam bulan puasa hampir setiap hari aku pasti akan sediakan satu resipi kerabu...
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment