Ketupat Sotong |
Beras pulut (sikit je) |
Mula-mula tu kena basuh dulu dan terus rendamkan ke dalam santan yang telah diletakkan sedikit garam dan juga sedikit gula (rendamkan selama 1 jam atau lebih) |
Sotong (6 ekor) |
Lidi , bunga cengkih |
Gula melaka |
Cara-cara membuatnya:
Siang sotong dulu, mata buang, liqiup hitam buang, dan duri atas kepalapun buang |
Beras pulut yang telah direndam selama 1 jam atau lebih tadi |
Masukkan beras pulut ke dalam sotong 1/3 je tak nak penuh, masukkan santan sekali (kalau masukkan beras pulut terlalu banyak, sotong akan pecah apabila beras pulut masak dan mengembang) |
Kemudian letak kepalanya di atas |
Cucukkan kepala lidi supaya beras pulut tadi tidak terkeluar |
Kemudian masukkan ke dalam periuk |
Lebihan santan yang digunakan untuk merendam beras tadi bolehlah digunakan untuk merebus sotong |
Banyak tu je santannya tak perlu terlalu banyak (takut nanti lambat kering dan pekat) |
Masukkan gula melaka |
Apabila sudah masak... bolehlah dimakan semasa masih panas ataupun sejuk... |
No comments:
Post a Comment