Cara-Cara Membuat Ketupat Sotong

Sotong oh sotong kenapalah harga engkau mahal bebenar... kenapa aku tak mahal... aku makin pupus...adoiii....hari ni RM 22 sekilo... ayooo... dah jadi makanan orang kaya-kaya ni...tapi tak pe sekali sekala bolehlah... tambah-tambah dalam bulan yang mulia ni... sekali sekala juga nak menjamu perut ni...lama dah tak makan ketupat sotong ni, kebetulan pulak apabila aku ke kedai tadi ternampak sotong  yang agak segar bugar... jadi aku pun belilah dan petang tu juga aku terus buat ketupat sotong yang enak lagi lazat tu... jom intai cara-cara membuatnya

Ketupat Sotong



Bahan-bahannya:


Beras pulut (sikit je)

Mula-mula tu kena basuh dulu dan terus rendamkan ke dalam santan yang telah diletakkan sedikit garam dan juga sedikit gula (rendamkan selama 1 jam atau lebih)


Sotong (6 ekor)


Lidi , bunga cengkih

Gula melaka

Cara-cara membuatnya:

Siang sotong dulu, mata buang, liqiup hitam buang, dan duri atas kepalapun buang

Beras pulut yang telah direndam selama 1 jam atau lebih tadi

Masukkan beras pulut ke dalam sotong 1/3 je tak nak penuh, masukkan santan sekali (kalau masukkan beras pulut terlalu banyak, sotong akan pecah apabila beras pulut masak dan mengembang)

Kemudian letak kepalanya di atas

Cucukkan kepala lidi supaya beras pulut tadi tidak terkeluar

Kemudian masukkan ke dalam periuk

Lebihan santan yang digunakan untuk merendam beras tadi bolehlah digunakan untuk merebus sotong 

Banyak tu je santannya tak perlu terlalu banyak (takut nanti lambat kering dan pekat)

Masukkan gula melaka

Masukkan juga bunga cengkih, dan jangan lupa masukkan sedikit garam... kemudian terus bukakan apinya... biarkan ia sehingga santan menjadi pekat  (hampir kering) sekali sekala tu kena kacau... api yang digunakan agak kecil (ambil masa yang agak lama juga untuk masak)

Apabila sudah masak... bolehlah dimakan semasa masih panas ataupun sejuk...



Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...