| Ketupat Sotong | 
| Beras pulut (sikit je) | 
| Mula-mula tu kena basuh dulu dan terus rendamkan ke dalam santan yang telah diletakkan sedikit garam dan juga sedikit gula (rendamkan selama 1 jam atau lebih) | 
| Sotong (6 ekor) | 
| Lidi , bunga cengkih | 
| Gula melaka | 
Cara-cara membuatnya:
| Siang sotong dulu, mata buang, liqiup hitam buang, dan duri atas kepalapun buang | 
| Beras pulut yang telah direndam selama 1 jam atau lebih tadi | 
| Masukkan beras pulut ke dalam sotong 1/3 je tak nak penuh, masukkan santan sekali (kalau masukkan beras pulut terlalu banyak, sotong akan pecah apabila beras pulut masak dan mengembang) | 
| Kemudian letak kepalanya di atas | 
| Cucukkan kepala lidi supaya beras pulut tadi tidak terkeluar | 
| Kemudian masukkan ke dalam periuk | 
| Lebihan santan yang digunakan untuk merendam beras tadi bolehlah digunakan untuk merebus sotong | 
| Banyak tu je santannya tak perlu terlalu banyak (takut nanti lambat kering dan pekat) | 
| Masukkan gula melaka | 
| Apabila sudah masak... bolehlah dimakan semasa masih panas ataupun sejuk... | 
No comments:
Post a Comment