| Ketupat Sotong |
| Beras pulut (sikit je) |
| Mula-mula tu kena basuh dulu dan terus rendamkan ke dalam santan yang telah diletakkan sedikit garam dan juga sedikit gula (rendamkan selama 1 jam atau lebih) |
| Sotong (6 ekor) |
| Lidi , bunga cengkih |
| Gula melaka |
Cara-cara membuatnya:
| Siang sotong dulu, mata buang, liqiup hitam buang, dan duri atas kepalapun buang |
| Beras pulut yang telah direndam selama 1 jam atau lebih tadi |
| Masukkan beras pulut ke dalam sotong 1/3 je tak nak penuh, masukkan santan sekali (kalau masukkan beras pulut terlalu banyak, sotong akan pecah apabila beras pulut masak dan mengembang) |
| Kemudian letak kepalanya di atas |
| Cucukkan kepala lidi supaya beras pulut tadi tidak terkeluar |
| Kemudian masukkan ke dalam periuk |
| Lebihan santan yang digunakan untuk merendam beras tadi bolehlah digunakan untuk merebus sotong |
| Banyak tu je santannya tak perlu terlalu banyak (takut nanti lambat kering dan pekat) |
| Masukkan gula melaka |
| Apabila sudah masak... bolehlah dimakan semasa masih panas ataupun sejuk... |
No comments:
Post a Comment