Nasi Kambing Special |
Bahan-bahannya:
Kambing segar |
Bawang, Karot, 3 serangkai, Daun Saderi |
Serbuk Kari dan serbuk Kerutuk (ikut kuantiti nasinya) kalau untuk 3 cawan nasi tu letak je 2 sudu kari dan 3 sudu serbuk kerutuk |
dan Halia |
Cara-cara membuat Nasi Kambing:
Bawang dan halia dimayang |
Kemudian bolehlah panaskan minyak |
Apabila minyak sudah panas, masukan 3 serangkai iaitu bunga lawang, buah pelaga,dan kulit kayu manis |
Kemudian masukkan pula halia yang telah dimayang tadi |
Gorenglah sehingga kekuningan |
Apabila halia berwarna kekuningan masukkan pula bawang yang telah dimayang |
Sementara menunggu bawang kekuningan, bolehlah bersihkan daging kambing |
Bawang sudahpun kekuningan |
Masukkan 2 sudu serbuk kari, kacau sehingga garing |
Macam nilah |
Kemudian masukkan pula 3 sudu serbuk kerutuk, kacau dan masukkan secawan air |
Apabila dah masukkan air macam tulah rupanya, biarkan ia memdidih |
Biarkan seketika coz kita mesti pastikan serbuk kerutuk dan kari tadi betul-betul masak (kalau tak masak rasanya kurang sedap sikitlah) |
Biar jadi sehingga macam ni |
Kemudian masukkan pula kepingan daging kambing |
Gaulkan sehingga sebati dan biarkanlah seketika agar rempah ratus tadi meresap ke dalam urat-urat daging kambing tu... umm memang menyelerakan sebenarnya |
Sambil-sambil tu, daun saderi dan karot bolehlah dipotong dan dimayang |
Manakala beras pula bolehlah dicuci dan sejatkan (aku guna beras serindit je - beras siam) |
Daging kambing dah pun empuk, jangan lupa sebelum tu masukkan sedikit garam dan gula |
Kemudian terus tuangkan ke dalam periuk nasi |
Kemudian masukkan karot |
Masukkan juga daun saderi, dan teruslah masak... guna rice cooker senang... mesti masak punyalah... tekan punat tungggguuu... |
Tut...tut sudah masak... tunggu nak hidang je |
Tengok cantikkan...yummmmmyyy |
Kemudian letak kat tepi dulu coz aku juga nak tunjukkan cara-cara macam mana nak buat sambalnya |
Cara-cara membuat sambalnya:
Tomato, cili, limau kasturi, dan |
Sedikit belacan |
Hiris bawang (yellow onion) |
Hiris nipis-nipis |
Hiris tomato, juga nipis-nipis |
Lagi nipis lagi bagus |
Masukkan dalam bekas plastik |
Campurkan aje |
Cili juga dipotong |
Masukkan juga ke dalam bekas yang sama |
Limau kasturi pula dipotong dua |
Perah airnya |
Kemudian kulitnya dihiris nipis-nipis |
Masukkan juga ke dalam bekas tadi, dan masukkan juga sedikit belacan |
Jangan lupa masukkan juga garam, gula, dan ajinomoto |
Penyek...penyek... sampai lembik kot atau... apa-apalah... aku tak tahulah apa nak cakap istilah standardnya |
Yang pastinya biarlah rupanya jadi macam ni....aduiiii.... nanti makan tak nak berenti tau... masak macam ni alamak diet terbang leee... |
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment