| Nasi Kambing Special |
Bahan-bahannya:
| Kambing segar |
| Bawang, Karot, 3 serangkai, Daun Saderi |
| Serbuk Kari dan serbuk Kerutuk (ikut kuantiti nasinya) kalau untuk 3 cawan nasi tu letak je 2 sudu kari dan 3 sudu serbuk kerutuk |
| dan Halia |
Cara-cara membuat Nasi Kambing:
| Bawang dan halia dimayang |
| Kemudian bolehlah panaskan minyak |
| Apabila minyak sudah panas, masukan 3 serangkai iaitu bunga lawang, buah pelaga,dan kulit kayu manis |
| Kemudian masukkan pula halia yang telah dimayang tadi |
| Gorenglah sehingga kekuningan |
| Apabila halia berwarna kekuningan masukkan pula bawang yang telah dimayang |
| Sementara menunggu bawang kekuningan, bolehlah bersihkan daging kambing |
| Bawang sudahpun kekuningan |
| Masukkan 2 sudu serbuk kari, kacau sehingga garing |
| Macam nilah |
| Kemudian masukkan pula 3 sudu serbuk kerutuk, kacau dan masukkan secawan air |
| Apabila dah masukkan air macam tulah rupanya, biarkan ia memdidih |
| Biarkan seketika coz kita mesti pastikan serbuk kerutuk dan kari tadi betul-betul masak (kalau tak masak rasanya kurang sedap sikitlah) |
| Biar jadi sehingga macam ni |
| Kemudian masukkan pula kepingan daging kambing |
| Gaulkan sehingga sebati dan biarkanlah seketika agar rempah ratus tadi meresap ke dalam urat-urat daging kambing tu... umm memang menyelerakan sebenarnya |
| Sambil-sambil tu, daun saderi dan karot bolehlah dipotong dan dimayang |
| Manakala beras pula bolehlah dicuci dan sejatkan (aku guna beras serindit je - beras siam) |
| Daging kambing dah pun empuk, jangan lupa sebelum tu masukkan sedikit garam dan gula |
| Kemudian terus tuangkan ke dalam periuk nasi |
| Kemudian masukkan karot |
| Masukkan juga daun saderi, dan teruslah masak... guna rice cooker senang... mesti masak punyalah... tekan punat tungggguuu... |
| Tut...tut sudah masak... tunggu nak hidang je |
| Tengok cantikkan...yummmmmyyy |
| Kemudian letak kat tepi dulu coz aku juga nak tunjukkan cara-cara macam mana nak buat sambalnya |
Cara-cara membuat sambalnya:
| Tomato, cili, limau kasturi, dan |
| Sedikit belacan |
| Hiris bawang (yellow onion) |
| Hiris nipis-nipis |
| Hiris tomato, juga nipis-nipis |
| Lagi nipis lagi bagus |
| Masukkan dalam bekas plastik |
| Campurkan aje |
| Cili juga dipotong |
| Masukkan juga ke dalam bekas yang sama |
| Limau kasturi pula dipotong dua |
| Perah airnya |
| Kemudian kulitnya dihiris nipis-nipis |
| Masukkan juga ke dalam bekas tadi, dan masukkan juga sedikit belacan |
| Jangan lupa masukkan juga garam, gula, dan ajinomoto |
| Penyek...penyek... sampai lembik kot atau... apa-apalah... aku tak tahulah apa nak cakap istilah standardnya |
| Yang pastinya biarlah rupanya jadi macam ni....aduiiii.... nanti makan tak nak berenti tau... masak macam ni alamak diet terbang leee... |
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment