| Nasi Kambing Special | 
Bahan-bahannya:
| Kambing segar | 
| Bawang, Karot, 3 serangkai, Daun Saderi | 
| Serbuk Kari dan serbuk Kerutuk (ikut kuantiti nasinya) kalau untuk 3 cawan nasi tu letak je 2 sudu kari dan 3 sudu serbuk kerutuk | 
| dan Halia | 
Cara-cara membuat Nasi Kambing:
| Bawang dan halia dimayang | 
| Kemudian bolehlah panaskan minyak | 
| Apabila minyak sudah panas, masukan 3 serangkai iaitu bunga lawang, buah pelaga,dan kulit kayu manis | 
| Kemudian masukkan pula halia yang telah dimayang tadi | 
| Gorenglah sehingga kekuningan | 
| Apabila halia berwarna kekuningan masukkan pula bawang yang telah dimayang | 
| Sementara menunggu bawang kekuningan, bolehlah bersihkan daging kambing | 
| Bawang sudahpun kekuningan | 
| Masukkan 2 sudu serbuk kari, kacau sehingga garing | 
| Macam nilah | 
| Kemudian masukkan pula 3 sudu serbuk kerutuk, kacau dan masukkan secawan air | 
| Apabila dah masukkan air macam tulah rupanya, biarkan ia memdidih | 
| Biarkan seketika coz kita mesti pastikan serbuk kerutuk dan kari tadi betul-betul masak (kalau tak masak rasanya kurang sedap sikitlah) | 
| Biar jadi sehingga macam ni | 
| Kemudian masukkan pula kepingan daging kambing | 
| Gaulkan sehingga sebati dan biarkanlah seketika agar rempah ratus tadi meresap ke dalam urat-urat daging kambing tu... umm memang menyelerakan sebenarnya | 
| Sambil-sambil tu, daun saderi dan karot bolehlah dipotong dan dimayang | 
| Manakala beras pula bolehlah dicuci dan sejatkan (aku guna beras serindit je - beras siam) | 
| Daging kambing dah pun empuk, jangan lupa sebelum tu masukkan sedikit garam dan gula | 
| Kemudian terus tuangkan ke dalam periuk nasi | 
| Kemudian masukkan karot | 
| Masukkan juga daun saderi, dan teruslah masak... guna rice cooker senang... mesti masak punyalah... tekan punat tungggguuu... | 
| Tut...tut sudah masak... tunggu nak hidang je | 
| Tengok cantikkan...yummmmmyyy | 
| Kemudian letak kat tepi dulu coz aku juga nak tunjukkan cara-cara macam mana nak buat sambalnya | 
Cara-cara membuat sambalnya:
| Tomato, cili, limau kasturi, dan | 
| Sedikit belacan | 
| Hiris bawang (yellow onion) | 
| Hiris nipis-nipis | 
| Hiris tomato, juga nipis-nipis | 
| Lagi nipis lagi bagus | 
| Masukkan dalam bekas plastik | 
| Campurkan aje | 
| Cili juga dipotong | 
| Masukkan juga ke dalam bekas yang sama | 
| Limau kasturi pula dipotong dua | 
| Perah airnya | 
| Kemudian kulitnya dihiris nipis-nipis | 
| Masukkan juga ke dalam bekas tadi, dan masukkan juga sedikit belacan | 
| Jangan lupa masukkan juga garam, gula, dan ajinomoto | 
| Penyek...penyek... sampai lembik kot atau... apa-apalah... aku tak tahulah apa nak cakap istilah standardnya | 
| Yang pastinya biarlah rupanya jadi macam ni....aduiiii.... nanti makan tak nak berenti tau... masak macam ni alamak diet terbang leee... | 
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment