Cara-Cara Membuat Sambal Mangga

Resipi sambal ni macam-macam jenis dan tidak terkira banyaknya, cuma kita sahaja yang perlu mencipta dan merekanya. Kita juga telah sedia maklum bahawa sambal juga adalah salah satu menu yang boleh membangkitkan selera kita. Kalau tidak silap aku resipi Sambal Mangga Muda ini merupakan resipi sambal ketiga yang aku kongsikan dengan rakan Laman Dapur Maya Ezujusoh... Jom kita lihat cara-cara penyediaannya


Sambal Mangga Muda


Bahan-bahannya:



Cili, Udang Kering, dan Mangga Muda


Cara-cara membuatnya:



Cincang dahulu buah mangga muda 

Kemudian hiriskan

Habiskan sebiji tu

Masukkan cili ke dalam lesung batu (3 biji je kalau banyak nanti menyenggat pedasnya)

Tumbukkan

Tumbukkan sehingga lumat


Kemudian masukkan Udang Kering 

Tumbuk sehingga lumat macam dalam gambar tu

Kemudian masukkan ke dalam mangkuk

Kemudian tumbukkan pula buah mangga muda yang telah dihiris halus tadi

Rencah-rencah je 

Masukkan juga ke dalam mangkuk tadi dan masukkan ajinomoto sahaja tak perlu masukkan garam sebab Udang kering tu sememangnya sudah masin

Gaulkan sehingga sebati dan siap

Kemudian terus hidangkan... kecur air liur eh...

Diharapkan resipi ini dapat membantu teman-teman yang kurang selera makannya...dan selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...