Dalam dua tiga hari ini selera makan aku agak menurun sikit mungkin kerana aku terlalu sibuk dengan tugasan ditempat kerja yang sememangnya menimbun-nimbun malah dalam masa yang sama sebagai seorang ibu dan juga seorang isteri aku kena juga melayan kerenah anak-anak yang sedang membesar ni...dan dalam masa yang sama dek tak tahan terlalu kepenatan aku tanpa segan silu bertanya tentang ubat kuat... haaaa sampai gitu kau... tapi tak cerita kat orang kau tak makan... untuk menaikan selera sendiri aku masak lee Asam Pedas ikan yang paling aku suka sejak dari kecil sampai lah sekarang... kalau orang masak apa je asalkan ikan kembung aku belasah habis-habis... Jom kita ke Laman Dapur Maya Ezujusoh
|
Asam Pedas Ikan Kembong A++ |
Bahan-bahannya:
|
Belacan |
|
Bawang, Halia, Serai, Bungan Kantang, Cili Kering, Daun Limau Purut, Kacang Bendii, Terung, Tomato |
|
Ikan Kembong (2 ekor) |
|
Asam Jawa dan Serbuk Kari (aku lupa nak ambik gambar lee) |
Cara-cara membuatnya:
|
Bahan untuk diblend bagi 2 ekor ikan |
|
Blendkan |
|
Sampai lumatlah |
|
Kemudian boleh masukkan minyaklah dan panaskan |
|
Apabila sudah panas masukkanlah bahan yang telah diblend tadi |
|
Tumis sehingga garing |
|
Apabila sudah garing masukkan sedikit serbuk kari |
|
Kacau dan biarkan kari tadi sehingga garing juga, kalau macam nak hangit masukkan sedikit air |
|
Kacau sehingga jadi macam ni... api tu jangan terlalu besar |
|
Kemudian masukkan air |
|
Biarkan sehingga mendidih |
|
Ini pula air asam jawa (sikit je 1/3 cawan) |
|
Apabila sudah medidih terus masukkan air asam jawa |
|
Biarkan seminit dua |
|
Kemudian masukkan bunga kantan dan daun limau purut |
|
Campak-campak je... tunjukkan kepakaran anda |
|
Sayur tu nak potong macam mana suka hati lah tapi kalau nak ikut cara aku pun oklah juga, tetapi ingat bendi jangan dipotong... belendir nanti... yang ini kita buat sambil-sambil je lah |
|
Sebelum masukkan sayuran tadi masukkan dulu ikannya |
|
Ikut giliranlah |
|
Masukkan terung |
|
Masukkan gula |
|
Masukkan garam |
|
Masukkan juga ajinomoto |
|
Masukkan semua sekalilah |
|
Biarkan sehingga ia mendidih selama beberapa minit (tengok lee... kalau sudah masak padamkan apinya) |
|
Sudah masak... hidangkanlah |
Selamat mencuba.
salam...
ReplyDeletefirst time saya tgk resipi asam pedas letak kari. huhu...
saya pun baru2 ni jer nak pandai masak asam pedas. dah jadi surirumah ni kena rajin cari resipi. kalau sama jer nanti anak2 boring pulak kan.
seronok nak cuba resipi dalam blog ni. jemput singgah blog saya jika sudi ya. tq
http://maipilihdotcom.blogspot.com/2014/09/10-manfaat-mealshakes-untuk-kanak-kanak.html
Salam perkenalan ye kak..sedap2 belaka menu akak .
ReplyDeleteboleh jadi perangsang ni...Kuang3
DeleteMesti unik rasa asam pedas ni bila letak serbuk kari ni. Thanks share resipi ni step by step ya. Insya Allah boleh cuba nanti.
ReplyDeletelifeisaboutsharingstories.blogspot.com
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletekalau ikut selera ezu dan famili memang terangkat sangatlah kerana rasanya memang sedap dan yang pastinya cuba sekali pasti akan ada kali kedua dan ketiganya...
ReplyDeleteInsyaallah bermula dalam bulan Ramadhan ni ezu akan kembali aktif dengan resipi-resipi baharu yang mudah dan menyelerakan. Semoga Allah akan permudahkan.
ReplyDelete