| Cencaru Bakar |
Bahan-bahannya:
| Seekor ikan Cencaru (Besar) |
| Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Belacan, dan Cili Padi |
Cara-Cara Membuatnya:
| Ikan Cencaru mesti dibelah belakang dan dikupas kulitnya |
| Semua bahan-bahan tadi perlu ditumbuk dan terus je masukan sedikit garam dan sedikit serbuk perasa |
| Ikan Cencaru pula disapu dengan sedikit garam |
| Kemudian sapu je bahan yang telah ditumbuk tadi pada ikan... tetapi di dalam perutnya kena masukan banyak sikit |
| Siap dah..tunggu nak dibakar je... |
| Bakarlah... tapi tu hangit sikit coz api agak besar |
| Dah siap...ummmmm baunya amat menyelerakan |
Selamat mencuba.
Goreng pun sodap
ReplyDeletesedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
ReplyDeleteTerima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/