Mi Goreng Mamak
|
| Sotong dipotong kecil. Manakala daging pula dicincang halus |
| Fish cake dihiris nipis |
| Tauhu goreng pula dipotong empat je... |
| Sawi dipotong sedang-sedang je... tak boleh terlalu pendek tak boleh terlalu panjang... Tapi sebelum tu cuci bersih-bersih dulu |
| Bawang putih biasanya aku guna banyak sikit. Bawang ni aku akan tumbuk guna lesung batu je. |
| Sos Tiram Nona... ni bukan nak iklan tapi aku biasa guna yang ni... kalau tak de yang ni guna je mana-mana sos tiram tak kisah... |
| Pusing belakang lee...Kicap lemak manis |
| Lepas tu jangan lupa telur |
| Sotong |
| Daging |
| Lepas tu masukkan sos tiram. Kacau lagi |
| Lepas tu masukkan kicap kacau lagi... kemudian masukkan satu sudu gula... ingat goreng mi tak boleh letak garam... masin. Pah tu kacau lagi biar sebati. |
| Ni lah minya bila dah siap... Nampak tak atas mi tu ada cili hijau... Tu bukan apa hiasan semata-mata. |
| Nampak menarik dan paling penting rasanya yang sedap |
| Lepas tu letaklah dalam bekas yang cantik-cantik untuk dihidangkan supaya lebih menarik dan merangsang selera anak-anak . Wallahuaalam Ok ... Selamat mencuba... |
bagus kau tunjukkan cara gini. Saya dah 57 idupsendiri baru nak ke dapur.....
ReplyDelete